Chinese Crested Dog

Beskrivning

Chinese Crested Dog finns i två varianter, en hårlös och en med päls. Varianterna föds i samma kull och den nakna är genetiskt kopplad till den pälsade (Powder puff) Beträffande kroppskonstitution är de båda varianterna lika förutom behåring och tandanlag. Vare sig "kinesen" är naken eller pälsad är det en exotiskt upplevelse att träffa denna lilla hund. Många människor fastnar för Powder Puffen och ryggar tillbaka vid åsynen av de nakna. Till deras förvåning visar det sig att den nakna är behaglig och mjuk att klappa och känna på. Andra fastnar direkt för den nakna och kan inte tänka sig något annat.    

Mentalitet 

Chinese Crested är en alert och mycket intelligent hund med ett väsen som ytterligare förstärker det exotiska intrycket. Rasen är både påhittig och självständig. Kombinerar man det med en uttalad flockkänsla och en vilja att vara sin ägare till lags, utom när det i "kinesens" ögon finns viktigare saker att ta sig för, så har man "kinesen" i ett nötskal.

De tycker mycket om sällskap och har gärna en rasfrände att leka med. De flesta tycker om promenader och kan i regel gå lika långt som husse eller matte. Detta gäller dock inte alltid vid otjänligt väderlek, då nöjer de sig vid en kort rastning. Sol däremot faller den nakna i smaken och finns en solstol ledig i trädgården så tas den omedelbart i besittning. Powder Puffen föredrar ett mera jämnt klimat så den ligger helst i skuggan.

När "kinesen" själv vill är den mycket duktig på agility och kan snabbt ta sig genom banan felfritt.  Att roa sig själv med att dansa och gå på bakbenen är de bra på. Det har jämförts med clowner, katter och apor. Man har aldrig tråkigt med en "kines"

Fostran

En Chinese Crested behöver en normal fostran och är inte så liten och bräcklig som man kan tro. Fostran som givetvis ska ske med varsam hand ska börja från första dagen. Svårigheten med en "kines" är inte att den är svår att fostra utan att husse och matte tror att det inte behövs, eller ens har hjärta att säga nej till denna sköra lilla varelse.

Skötsel

Hunden behöver ett bad ca en gång i veckan och det gäller båda varianterna. Puffarnas päls kan vara mycket olika och vid 1-årsåldern brukar valppälsen fällas och kan då vara ganska arbetsam. Vid 2 år har de flesta fått sin vuxna päls och de blir mycket lättare att sköta. Det gäller dock inte alla. En Powder Puff kräver pälsvård och sköter man pälsen regelbundet så blir det i regel inte några större problem, men ett visst intresse för pälsvård bör finnas så det inte känns betungande. De nakna ska också ha sina bad och sin finputsning någon gång i veckan. I "tonåren" kan det vara vanligt med finnar. Då kan ett extra bad behövas för att hålla huden ren och smidig. Vid stark blåst eller köld behöver den nakna ha ett täcke som skydd.

 

Hälsa

Jag följer Chinese Crested avelsrekommendationer  att ögonlysa innan parning( får ej vara äldre än 12 månader) och att båda föräldrarna  ska ha ett känt DNA- status för primär linsluxation (PLL)    Vad gäller hälsostatus så finns ännu ingen statistik över genetiska problem. Det finns däremot uppgifter på att flera "kineser" nått över 15-årsstrecket. 

 

Historia

Chinese Crested Dog är en mycket gammal ras och inte ett resultat av moderna tiders avel. Den kinesiska nakenhunden som vi känner den i dag härstammar från Latinamerika och Amerika.    Redan 1870-1904 hämtades nakenhundar från Afrika, Kina, Mexico och Sydamerika för att delta som kuriosainslag på utställningar i England. Det var först på 60-talet som det blev en känd ras i England. 1972 föddes den första kullen i Sverige. Powder puffen var på den tiden inte godkända för utställning, men kunde registreras och användas i avel. Rasen blev godkänd i utställningsringen 1984. De gav rasen en ökad populäritet.

Allergi

Den Kinesiska nakenhunden introducerade på sin tid som den perfekta "allergikerhunden". Det har visat sig stämma i många fall. Dock kan man inte utgå att en allergiker kan klara rasen. Det är ju inte bara pälsen som är allergiframkallande.  Allergifrågan är mycket komplicerad.